09.12. Hommikuringi info

Täna oli hommikuringi teemaks kiusamine. Rääkisime lastega sellest, mis on kiusamine, miks kiusatakase ja kuidas kiusatakse. Oleme seisukohal, et ühtegi inimest, olgu selleks laps või täiskasvanu, ei tohi kiusata. Meie ütleme Peetri koolis üheskoos kiusamisele EI !
Aga. mis siis Kiusamine ikkagi on?
• vaimne (nt. sõimamine, halvasti ütlemine),
• kehaline (nt. löömine, tõukamine, asjade äravõtmine) ja/või
• sotsiaalne (nt. tagarääkimine, teiste ässitamine kiusatava vastu) vägivald,
mida kasutatakse kellegi alistamiseks, tema enesehinnangu mahasurumiseks või iseenda võimsamana tundmiseks.
Kui sind kiusatakse
Pea meeles – kellelgi ei ole õigus Sind kiusata! Isegi siis, kui kiusaja ütleb, et oled ise süüdi või see on ju ainult nali, ei õigusta see kiusamist. Kiusamine on igal juhul vale. Kui Sa ei tule üksi kiusamisega toime, siis otsi kindlasti abi. Kiusamisest rääkimine ei ole kaebamine, vaid oma õiguste eest seismine!
Kui oled kedagi kiusanud
Kas oled märganud, et lõbutsed kellegi kannatuste arvelt, teed kellelegi liiga, et näidata kaaslastele oma tugevust. Kui jah, siis STOP! Sul ei ole õigust kedagi kannatama panna. Igal inimesel on õigus turvatundele ja eneseväärikusele. Kiusamine on kahjulik ka Sulle endale.
Kui näed, et kedagi kiusatakse
Kui näed kiusamist kõrvalt, siis tea, et kiusamisele ei ole mingit õigustust. Kiusamine saab toimuda ainult siis, kui kõrvaltvaatajad seda heaks kiidavad või teevad näo, et nad ei märka. Kiusamist saab sageli lõpetada vaid ohvri kaitseks välja astudes. Kui sa praegu ei sekku, võid järgmine kiusatav olla Sina ise!

Teema lõpetuseks mängisime pallimängu, kus tuli visata pall ühele inimesele ja talle midagi head öelda. Tuli välja, et head öelda polegi nii kerge, kui halba. Aga õnnestus ikkagi igaühe kohta midagi positiivset leida, mis on tore. Järgmisel korral proovime igaüks iseenda kohta ühe positiivse asja välja tuua.

Lisaks sellele tuletasime meelde, et tulemas on järgmised sündmused:
1) 11.12. kell 10.00 Järva-Jaani kultuurimajas Sass Henno loeng 6-9 klass
2) 17.12. läheme üheskoos Järva-Jaani kirikusse jumalateenistusele
3) 18.12. on väikeste Jõulupidu
4) 19.12. on suurte Jõuluball, kus riietutakse pidulikult, õpilased on saanud kutsed, kus on ka riietuse kohta täpsem informatsioon peal.