Pitka matk !

XIV admiral Pitka mälestusmatk toimub 16. veebruaril!
Pühapäeval, 16. veebruaril toimub XIV legendaarsele Vabadussõja kangelase, kontraadmiral Johan Pitka mälestusele pühendatud rahvamatk, mis saab traditsiooniliselt alguse admirali sünnikodu juurest Järva-Jaani lähistel Jalgsemal ning lõppeb Peetris.
Matka start antakse 16. veebruaril kell 11 Jalgsemalt, selle ligikaudne pikkus tavaks saanud trassil on 20 kilomeetrit. Matkaga on võimalik liituda ka Järva-Jaani kultuurimaja juurest orienteeruvalt kell 11.45 ning lühema on matkatee pikkuseks 13 kilomeetrit.
Piigerti sõnul saavad Jalgsemalt rajale suunduvad matkalised jätta oma sõiduki Peetri kiriku parklasse, kust Kaitseliit korraldab eelregistreeritud soovijatele transpordi Jalgsemale. Selleks tuleb matkalistel koguneda Peetrisse kell 9.30-10. Kaitseliidu masinad väljuvad Peetrist Jalgsemale kell 10. Piigert rõhutas, et mujalt transporti matkalistele raja alguspunkti ei korraldata.
“Soovitame matkale valida ilmastikuks sobilik riietus ja pikaks jalutuskäiguks mugavad jalanõud. Kuna trass kulgeb maanteel, on tähtis jälgida ohutu liiklemise tava ning soovitavalt kanda helkurvesti,” ütles Kaitseliidu Järva maleva noorteinstruktor Urmas Piigert.
Rajale on mõistlik toonuse tõstmiseks kaasa võtta sooja jooki ja suupisteid. Kui jõud teekonnal peaks raugema, hoolitsevad korraldajad, et mahajääjad saavad väikebussiga matka lõpp-punkti ning vajadusel antakse esmaabi.
“Matkarajal pakume kosutavat kuuma teed ja pirukaid, lõpp-punktis ootab matkajaid soe supp. Noorkotkad ja kodutütred ergutavad matkalisi trassile seatud kolmes punktis ülesannetega. Rajal saab võtta õnneloosi ja matka lõpus on viktoriin,” täpsustas noorteinstruktor. Õigesti vastanute vahel loositakse välja 17. veebruaril üks võitja, kelle nimi avaldatakse pressis ja palutakse võidule järgi tulla.
Õnneloosi auhinnad panevad välja KL Järva malev, Järva vallavalitsus, Järvamaa Spordiliit ja Järvamaa Muuseum ning viktoriini parimale Järvamaa Omavalitsuste Liit.
Andmaks matkale rahvuslikku hõngu, kutsuvad korraldajad üles võtma kaasa suuri ja väikseid rahvuslippe.
Matka osalustasu on 1 euro, mis tasutakse lõpp-punktis Peetris. Varem matkal osalenud hoidku ligi eelnevatelt admiralimatkadelt saadud matkakaart, sest kõik templiga varustatud kaardid osalevad loosimisel. Kõik esmaosalejad saavad omale uue matkakaardi. Nende vahel, kes on osalenud kolm või enam korda, loositakse välja sepistatud Admiralimõõk.
Matkale saab registreeruda 10. veebruari kell 23.59ni. Registreeruda saab internetikeskkonnas https://docs.google.com/…/1YJjqpTFW-ufPPau5xf1V3Jmtobg…/edit või Kaitseliidu Järva maleva telefonil 717 9749
Matka orienteeruv kava:
09.30-10.00 – matkaliste kogunemine (kes soovivad Kaitseliidu transpordiga Jalgsemale) Peetri kiriku parklasse. Väljasõit Jalgsemale kell 10.
10.30-10.45 – matkal osalejate kogunemine Jalgsemale
10.45-11.00 – matka avakõned Jalgsemal (lühitervitused, mälestuskorvid)
11.00 – matka start Jalgsemalt
11.45 – peatus Järva-Jaani kultuurimaja juures
alates 12:45 – kuuma tee ja piruka peatus ning õnneloos
Alates 14.00st – osalejate registreerimine, soe supp ja auhindade jagamine Peetris Kareda Valla Majas
Orienteeruvalt 16.30 – matka lõpp
Matka korraldavad Kaitseliidu Järva malev, Naiskodukaitse Järva ringkond, Noorte Kotkaste Järva malev, Kodutütarde Järva ringkond koos oma koostööpartnerite Järva Omavalitsuste Liidu, Järva Vallavalitsuse, Järvamaa Spordiliidu ja Järvamaa Muuseumiga.
2019. aastal osales matkal 470 inimest, Admiralimõõga võitis loosiga Laura-Liisa Kool.

Täiendav info matka kohta:
Urmas Piigert
KL Järva maleva noorteinstruktor
Tel. +372 717 9717
Mob +372 525 3860
urmas.piigert@kaitseliit.ee